Geachte buurtbewoners,

Vandaag zondag 10 december hebben wij de Cineac aan de Reguliersbreestraat 31 en het ernaast gelegen Reguliersbreestraat 35 gekraakt. Beide panden worden al ruim een jaar niet meer gebruikt. Ze werden gehuurd door filmrestaurant Planet Hollywood dat op 2 november 1999 failliet is verklaard. Drie weken daarna sloten het restaurant en de bijbehorende merchandising boetiek definitief hun deuren.

Een jaar later is de Cineac nog steeds in onbruik. Het heeft in zijn huidige vorm al meerdere malen bewezen voor commerciŽle exploitatie niet geschikt te zijn. De ĎRiksbiosí die er jaren in zat, was onrendabel geworden en vervolgens draaide Planet Hollywood ook niet goed genoeg. Een ander restaurant is niet toegestaan volgens het bestemmingsplan van de Rembrandtpleinbuurt. Nu zit eigenaar Caransa ermee in zijn maag. Er zijn miljoenen geÔnvesteerd in de restauratie van het monument, maar er is niemand die huur betaalt.

Het gebouw mag qua indeling en vormgeving niet ingrijpend veranderd worden omdat het een uniek rijksmonument is. Architect J. Duiker heeft het in jaren dertig ontworpen als informatievoorzienend orgaan voor het volk: een journaalbioscoop. Door het gebruik van bewegende beelden werd de mensen een kijk op de wereld geboden die via de gebruikelijke kanalen uit die tijd niet mogelijk was. Tegenwoordig heeft de televisie de functie van belangrijkste medium voor bewegende beelden van het doek overgenomen.

Wij willen de Cineac de essentie van zijn originele functie teruggeven, namelijk mensen voorzien van een kijk op de wereld, die hen niet bereikt via de reguliere kanalen. Bovendien willen we aan de stad Amsterdam een plek toevoegen waar mensen hun ideeŽn kunnen uitdrukken en uitwisselen door middel van allerhande kanalen. Wij dopen deze plek Autonoom Sociaal Centrum Cineak.

Vriendelijk gegroet,
de bewoners en gebruikers van Cineak

http://squat.net/cineak

cineak@squat.net