empty words...

De plannen van eigenaar Caransa BV voor de zaterdagnacht ontruimde Cineak gaan niet door. De aangevraagde vergunning rept over een "nachtelijke dansgelegenheid" een discotheek dus en deze is expliciet uitgesloten in het bestemmingsplan voor het pand. Een vergunning zou dan voorafgegaan moeten worden door een wijziging in het bestemmingsplan of een uitzondering hierop. Daarvoor is toestemming nodig van de Gemeenteraad en dat is niet erg waarschijnlijk.

De afdeling Juridische Zaken van de gemeente Amsterdam bevestigt dat er geen bouwvergunning voor een discotheek verleend zal worden en daarom ook geen exploitatievergunning kan komen. Dit betekent dat de Cineak op de middenlange termijn leeg zal blijven staan. De krakers van de Cineak wezen reeds in december, vˇˇr de eerste ontruiming, op deze clausule in het bestemmingsplan, maar vonden geen gehoor. Vanwege het uitblijven van een rechterlijke toetsing van het ontruimingsbesluit is hier geen rekening mee gehouden. Zoals zo vaak krijgt de kraakbeweging ook op dit punt pas achteraf gelijk, helaas te laat.

Op 10 december j.l. werd het voormalige Planet Hollywood restaurant na een jaar leegstand gekraakt om er een sociaal-cultureel informatiecentrum te vestigen. Dit lag meer in de lijn van de oorspronkelijke functie als journaalbioscoop dan een zoveelste discotheek voor maximale commerciŰle winst. Ruim een week later ontruimde de ME het pand zonder een gerechtelijk ontruimingsbevel. Uit protest werd het pand op 6 januari herkraakt en wederom, nu zeer gewelddadig, ontruimd. Hierbij raakten ruim 25 actievoerders gewond en werden er negen gearresteerd. De meesten van hen zijn inmiddels zonder proces heengezonden. Twee mensen zitten nog vast.

you cant't fool de children of the revolution!